<![CDATA[Hoitola Harmony - Blogi]]>Thu, 28 Feb 2019 14:55:27 +0200Weebly<![CDATA[Jäätyneen olkapään syynä jäätynyt luovuus?]]>Wed, 20 Feb 2019 08:34:35 GMThttp://hoitolaharmony.fi/blogi/jaatyneen-olkapaan-syyna-jaatynyt-luovuusJäätynyt luovuus?
Mikä on terveys ja mitä löytyy kehon toimivuuden heikentymisen taustalla? Tätä olen miettinyt enemmän viime aikoina. Olen mielestäni pitänyt itsestäni aika hyvää huolta, sekä fyysisesti liikkuen, syömällä terveellisesti, käyden läpi henkistä puolta ja kehoon jääneitä tunteita mm Rosen-menetelmän avulla. Olen ollut perusterve.

​Ja yhtäkkiä viime kesän loppupuolella huomasin että vasen käsi ei liiku kuten ennen.

En ollut kaatunut tai loukannut sitä muuten. En siis ottanut tätä jäykkyyttä mitenkään vakavasti, kyllähän se varmasti ohi menee kuten kaikki muutkin pienet kolotukset tähän mennessä... Liikuttelin, jumppasin, venyttelin. Mutta. Pikkuhiljaa olkaa alkoi vähän jomottaa ja liike tuotti jopa pientä kipua.

Jotain piti tehdä ja varasin hierojalle ajan. Se vaan pahensi oireita. Varasin ajan fysioterapeutille faskiahoitoon (jossa hoidetaan sidekudosverkostoa). Tämä hoito oli toiminut aiemmin niskajumin kanssa. Kaveri jolla silloin aiemmin kävin käsitteli faskioita ympäri kehoa mutta ei koskenutkaan niskaan. Ja kuitenkin, kuin taikaiskusta, niskakipu oli poissa! Nyt kävin eri hoitajalla kuin silloin, ajattelin että fysioterapeutti olisi pätevämpi tässä tapauksessa. Sain jumppaliikkeitäkin mutta kivun takia pystyin tekemään niistä vain pari. Neljän hoitokerran jälkeen ei ollut tapahtunut mitään muutosta. Ehkä tässä nyt sitten oli kyse jostain muusta kuin jumiutuneista sidekudoksista.

Käsi/olkalääkäri-spesialisti sitten osasi kertoa että kyseessä on jäätynyt olkapää. Syytä tähän ei kuulemma tiedetä. Toipuminen voi kestää 1-3 vuotta. Kärsivällisyyttä vain tarvitaan, paljonkaan ei asialle pysty tekemään muuta kuin yrittää liikuttaa niveltä mahdollisuuksien mukaan. Anteeksi nyt mutta miten niin ei tiedetä syytä? Miksei sitä tutkita ja selvitellä?

Vaiva on aika yleinen ja on yleisin 40-60 vuotiailla naisilla. Mielestäni kuulostaa aika selkeältä että hormonitoiminnan muutokset tässä ikäluokassa ovat tässä ainakin jossain osassa. Ihmetyttää kovasti ettei tutkita asiaa joka rajoittaa toimintakykyä ehkä jopa muutaman vuoden ajan. Koska suurin osa on naisia?

Ravintopuolelta löysin googlettamalla ohjeiksi omega-3 rasvan lisäämistä ruokavalioon, kurkumasta ja inkivääristä voisi myös olla apua. D3-vitamiini, B-vitamiinit hermoston hyvinvoinnille, gluteeniviljojen välttely. Olen lisännyt näitä päivään, paitsi siis se gluteeni. Ei niistä ainakaan mitään haittaa ole, kuten uusi OMT-fysioterapeutti totesi.

Mutta koska olen opiskellut kehoa ja muun muassa Rosen-menetelmää, uskon myös että keho yrittää kertoa meille jotain oireillaan. Jokin asia on jäänyt huomiotta, en ole suostunut tai osannut katsoa sitä.

Olkanivel liikuttaa kättä. Jos käsi ei liiku vapaasti, mitä se estää minua tekemästä? Mitä haluaisin kädelläni tehdä tai ilmaista? Vai teenkö jotain mitä en enää halua tehdä ja käsi jähmettyy kun en itse tajua tätä? Kyseessä on vasen käsi, sydämen käsi, luovuuden käsi, vastaanottava käsi. Olen oikeakätinen, mitä vasen yrittää minulle sanoa? Ja jos sen keksin, hellittääkö jumitus saman tien?

Suvussani on ollut taiteilijoita ja joskus olen ajatellut että olisi kiva piirtää tai maalata jotain kaunista. Ja laulaa. Ja kirjoittaa. Kaikista näistä pidin koulussa mutta ne ovat kaikki jääneet. Enhän minä osaa… Miksi ajattelen näin? Ja mistä tiedän jollen edes yritä??? Olisiko tässä vastaus olkaongelmaan?

No, nyt ainakin aloitin kirjoittamisen tämän tekstin myötä. Aika pitkä teksti tulikin. Tarkoitus on kirjoittaa lisää juttuja terveyteen, kehoon, hengitykseen, tunteisiin ja näiden yhteistoimintaan liittyen. Toivon mukaan niistä on sinulle hyötyä ja apua.

Päivitän tänne miten matka jäätyneen olkapään kanssa jatkuu. Ainakin tiedän että yritän löytää vastauksia ja keinoja, pelkkä odottaminen että liikerajoitus häviää itsestään jonain päivänä ei houkuttele yhtään. Vai häviääkö kirjoittamalla?

Onko sinulla kokemusta jäätyneestä olkapäästä? Oletko löytänyt apua jostain omin päin? Jonkun hoitomuodon tai muun tavan? Tehnyt jonkun oivalluksen itsestäsi? Kommentoi ja autetaan toinen toisiamme!
]]>
<![CDATA[kirjoittajana elämän ihmettelijä]]>Wed, 20 Feb 2019 08:19:04 GMThttp://hoitolaharmony.fi/blogi/kirjoittajastaPetra Wikström Rosen-terapeutti
Tätä blogia kirjoittaa Petra Wikström, tammikuussa valmistunut Rosen-terapeutti joka on toiminut hierojana ja kehoterapeuttina vuodesta 2006.

Viimeisen vuoden aikana olen kouluttautunut myös hengitysvalmentajaksi ja kehitän parhaillaan valmennuspakettia paremman hengityksen tueksi. En ollut tajunnutkaan miten paljon tapamme hengittää vaikuttaa meihin!

Tulen kirjoittelemaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, aiheesta joka on kiinnostanut minua jo vuosia ja silti aina vaan löytyy uusia mielenkiintoisia juttuja! Olen oppinut paljon kehon ja mielen yhteydestä ja terveydestä yleensäkin sen jälkeen kun jätin “edellisen elämäni” toimistomaailmassa
12 vuotta sitten.


Uuden oppiminen jatkuu ikuisesti, mutta haluan nyt jakaa tätä jo saavutettua tietoa sinullekin.

Kirjoitukset ovat omia mielipiteitäni ja ajatuksiani aiheista joista itse olen saanut apua tai joita olen tutkaillut ja miettinyt.

​Toivon että myös sinä saat jotain apua ja hyötyä niistä!
]]>